Bunele maniere in cadrul nuntii

LOGODNA

01

 

Se anunta logodna, care va fi sarbatorita intr-un cadru intim, invitand numai rudele apropiate. Petrecerea are loc la parintii logodnicului. Tanarul va oferi fetei inelul de logodna pe care aceasta il va pastra pe degetul inelar de la mana stanga pana in ziua cununiei, cand il va muta pe dreapta, astfel ca pe stanga sa primeasca verigheta in timpul slujbei religioase.Alegerea nasilor se face de catre logodnici dupa ce s-au gandit indelung, ei oprindu-se asupra perechii pe care o iubesc si o respecta cel mai mult. Aceiasi nasi le vor boteza eventual copiii. Daca nasii nu au posibilitati materiale, cheltuielile pe care ar fi trebuit sa le faca vor fi preluate de catre parinti sau chiar de catre tineri, pentru ca dimensiunea morala a nasilor este mult mai pretioasa decat cea materiala.

CHELTUIELILE NUNTII

Cheltuielile vor fi suportate, dupa o intelegere prealabila, de parintii fetei, de cei ai baiatului, sau de nasi. Uneori ele pot fi impartite, in functie de posibilitatile materiale. Nu exista o regula fixa in acest domeniu; important este sa nu se nasca ulterior discutii neplacute generatoare de conflicte nedorite ce vor umbri acest moment atat de important al vietii. Ca sa evitam asemenea situatii, este necesar sa ne organizam foarte b

ine, sa ne respectam promisiunile si sa acceptam hotararile luate, in cazul acesta, de o singura persoana priceputa, in care vom avea toata increderea.

DARURILE IN BANI

Se obisnuieste sa se dea tinerilor drept cadou diverse sume in bani gheata sau cecuri. Cum toate discutiile

pleaca de la bani, se va hotari in prealabil ce anume se va face cu ei.Situatiile sunt multiple si imprevizibile, depinzand de educatia si posibilitatile materiale ale fiecarei familii. Se poate expedia, pe adresa tinerilor casatoriti, un mandat postal. Se poate da mirelui, intr-un moment prielnic, un plic continand cartea de vizita a invitatului.Se va alege o formula eleganta si nu se va ajunge in nici un caz la „licitarea” in gura mare a sumelor date. Este un obicei nou si foarte urat, la fel ca garoafele si miresele-papusi lipite cu scotch pe capota masinii.

DESFASURAREA CEREMONIEI

Casatoria religioasa poate avea loc in aceeasi zi cu cea civila, dar un asemenea aranjament este foarte obositor. Pe vremuri, ceremonia la biserica se oficia dupa orele 17. Astazi, ea are loc si la pranz. Se poate merge imediat la restaurant sau invitatii pot pleca acasa, spre a se reintalni seara; in acest caz, doamnele prefera sa-si schimbe toaletele.Se pleaca de la parintii fetei, unde nasii au adus buchetul de flori albe si lumanarile impodobite. Atat rudele, cat si prietenii, vor avea grija sa ajunga la timp, pentru ca cei doi tineri trebuie sa soseasca ultimii. In biserica se intra intr-o anumita ordine, asa ca aveti grija sa-l intrebati pe preot in ce consta ritualul. Exista o singura obligatie ferma: aceea de a sta

nemiscat atata timp cat dureaza slujba. Mireasa, mai ales, nu se cuvine sa zambeasca, sa se agite, sa priveasca spre nuntasi; ea trebuie sa asculte slujba tacuta, tinand capul plecat.

DESFASURAREA PETRECERII

La masa mirii ocupa locul de onoare. In dreapta mirelui stau nasa, tatal baiatului si mama fetei. In stanga miresei stau nasul, mama baiatului si tatal fetei. Este posibila si o alta ordine: mirele, nasa, tatal si mama baiatului – in dreapta, iar in stanga mireasa, nasul, mama si tatal fetei. Numai aceste persoane vor sta la masa amplasata cu fa

ta spre invitati. La putina vreme dupa inceperea petrecerii, se toasteaza in sanatatea mirilor. Parintii acestora raspund si multumesc.

Deschiderea balului este facuta de tinerii casatoriti. Dupa aceea, mirele le va invita la dans, in ordine, pe mama fetei, pe nasa si pe mama lui, iar mireasa va dansa cu socrul, cu nasul si cu tatal ei. Se intelege ca ceilalti invitati se pot alatura si ei celor numiti.

CE TREBUIE SA FACA INVITATII?

Chiar daca participam la masa festiva, este de preferat sa trimitem cadourile inainte. In ziua respectiva e

atata agitatie, incat riscam ca el sa treaca neobservat sau sa i se piarda cartea de vizita. Cadoul nu va fi neaparat o surpriza. Este preferabil sa discutam cu mirii sau cu parintii acestora despre ceea ce isi doresc, decat sa oferim al cincilea serviciu de cafea.

In multe tari din Europa, exista obiceiul „listei de mariaj”. Aceasta este alcatuita de catre tineri cand i

si anunta data casatoriei. Lista se face la un mare magazin ales de ei si se lasa acolo. Este suficient sa telefonezi, sa dai numele si sa trimiti o carte de vizita cu cateva cuvinte de felicitare. Tinerii casatoriti vor multumi cat mai repede si eventual vor invita la ei persoana respectiva intr-o seara, avand grija ca darul primit sa fie la vedere sau macar s
Neavand inca magazine specializate in acest domeniu, putem alcatui noi insine o asemenea lista, spunand din timp rudelor si prietenilor unde o pot consulta. Se va proceda la fel ca in Occident : cel care a ales un obiect de pe lista il va bifa, pentru a nu fi repetat. Din aceeasi lista se pot inspira si colegii de serviciu, adunand bani si cumparand un cadou mai scump. Pe cartea de vizita se vor semna toti cei care au contribuit la cumpararea cadoului. Fiecare in parte va primi multumirile tanarului cuplu.a se vorbeasca despre el. „Lista de mariaj” se retrage in general de la magazin la doua saptamani dupa nunta.

Chiar daca am trimis dinainte cadoul, in ziua ceremoniei vom aduce obligatoriu flori. Cadoul pe care mirele il va face (neaparat!) miresei in ziua casatoriei nu va fi nici cerut, nici comandat, ci va constitui o surpriza.

 

Sursa: www.nunti.ro